KHARTUM - Rebellen uit de Sudanese provincie Darfur hebben Nederland gevraagd gastland te zijn voor mogelijke vredesbesprekingen met de Sudanese regering. Dat verzoek wordt dinsdag besproken met de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), die Sudan deze week samen bezoeken.

"Nederland zou een goede optie zijn voor vredesbesprekingen", zei Ahmed Abdelshafi maandag, een belangrijk commandant van de Sudan Liberation Movement Army (SLM/A).

"In oktober hebben we een brief aan de Nederlandse ambassadeur in Khartum gegeven, met het verzoek in Nederland vredesoverleg te houden."

Gesprek

Abdelshafi heeft dinsdagmiddag een gesprek met Koenders en Verhagen. Hij hoopt dat de ministers met een reactie komen op zijn verzoek. "Maar ik kan nog niet op dat gesprek vooruit lopen. We zullen zien wat de agenda van de Nederlandse ministers is."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wilde maandag evenmin op het gesprek vooruitlopen.

Vredesbesprekingen

De kans is klein dat de vredesbesprekingen op korte termijn kunnen beginnen. "Vredesbesprekingen zijn een mogelijkheid. Maar zolang de regering op geweld inzet, doen wij dat ook", aldus Abdelshafi.

Negen rebellengroepen uit Darfur, waaronder zes verschillende facties van de SLM, sloten in november in het Zuid-Sudanese Juba een pact om te gaan samenwerken als een grote rebellenbeweging.

Bezoek

De Nederlandse ministers brengen deze week een bezoek aan Sudan. Ze zullen ook de regio Darfur aandoen, waar de strijd tussen regeringsmilities en verschillende rebellengroepen de afgelopen vijf jaar naar schatting aan zo'n 200.000 mensen het leven heeft gekost.