UTRECHT - De universiteiten willen havo-gediplomeerden met een hbo-propedeuse voortaan weren. In een brief aan demissionair staatssecretaris Nijs (Onderwijs) vraagt de universiteitenvereniging VSNU deze week zelfs om een wettelijk verbod van deze studeerroute. Verreweg de meeste overstappers sneuvelen namelijk al in het eerste jaar van de wetenschappelijke opleiding.

Ieder jaar stappen duizenden studenten na een succesvol eerste jaar op een hogeschool over naar een universiteit, vooral naar studies als economie, rechten of talen. Steeds meer havo'ers verkiezen deze weg boven de traditionele route via het vwo. Dat levert echter weinig resultaat op. “De meesten redden het gewoon niet”, licht een zegsvrouw van de VSNU toe.

Momenteel zijn universiteiten verplicht om studenten met een hbo-propedeuse op zak aan te nemen. De VSNU wil dat deze verplichting in de wet wordt omgezet in een verbod. “De studievertraging en -uitval is niet leuk voor de studenten, maar ook niet voor de universiteiten die op rendement beoordeeld worden”, stelt de woordvoerster.

De universiteiten vinden wel dat de wet ruimte moet bieden voor uitzonderingen. Als studenten met een hbo-propedeuse bijvoorbeeld slagen voor een toelatingstest moeten ze alsnog op de universiteit aan de slag kunnen. Hbo'ers met een vwo-diploma op zak kunnen sowieso altijd terecht in het wetenschappelijk onderwijs.