BABYLON - Iraki's hebben een massagraf ontdekt waarin waarschijnlijk de stoffelijke overschotten liggen van ten minste 35 mensen die in de nasleep van de Golfoorlog in 1991 om het leven zijn gekomen. Dat heeft een verslaggever van het Franse persbureau AFP zaterdag gemeld.

De Iraki's hebben de beenderen opgegraven in de stad Babylon, kilometer ten zuiden van Bagdad. Onder de skeletten bevinden zich geraamtes van kinderen die 10 tot 12 jaar oud waren, aldus Amerikaanse mariniers ter plaatse.

Burgerverzet

Nadat coalitietroepen in 1991 de Iraakse strijdmachten uit Koeweit verdreven, volgde in Irak een burgeroorlog. Bewoners van Babylon zeggen dat het massagraf is gegraven in de periode dat het regime van Saddam Hussein het burgerverzet bloedig de kop indrukte.

Een inwoner van Babylon zag twaalf jaar geleden hoe een bulldozer een groot gat groef. “Ik zag twee keer een vrachtauto een lading in dat gat stortten en die werd weer bedekt met aarde.”De man stond echter niet dichtbij genoeg om te kunnen zien of de lading uit lichamen bestond.

Het internationale Rode Kruis heeft eind april aan de coalitietroepen gevraagd om de talrijke meldingen over massagraven te controleren. Duizenden Iraakse families zijn nog altijd op zoek naar familieleden die tijdens het bewind van Saddam spoorloos verdwenen.