RIJSWIJK - De rechter-commissaris op Aruba heeft het vooronderzoek in de zaak rond Joran van der Sloot heropend. Maar een vordering van het Openbaar Ministerie (OM) om hem, na zijn verklaringen in het programma van Peter R. de Vries, in voorarrest te nemen is afgewezen.

De onderzoeksrechter vindt dat de bekentenis niet voldoet aan de zware eisen die nodig zijn om Van der Sloot vast te zetten.

De rechter wees de vordering van het OM vrijdag af. Omdat Van der Sloot al twee keer eerder is aangehouden en tijdelijk heeft vastgezeten, vindt de rechter dat aan een hernieuwde voorlopige hechtenis zeer zware eisen moeten worden gesteld.

Zeven miljoen

Niet minder dan zeven miljoen mensen hebben zondagavond naar de tv-uitzending van Peter R. de Vries gekeken. Joran van der Sloot sprak daarin uitgebreid over de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba in 2005.

De gesprekken werden door een infiltrant van Peter R. de Vries opgenomen tijdens autoritten. Het is volgens de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) "het best bekeken misdaadprogramma aller tijden".

De Vries heeft op 20 januari een deel van zijn met de verborgen camera gemaakte opnamen aan justitie op Aruba laten zien. Een paar dagen later volgde een aanvulling en op 1 februari het laatste deel. Op 29 januari - de dag waarop Van der Sloot voor het laatst heimelijk werd gefilmd - heeft de rechter-commissaris het gerechtelijk vooronderzoek heropend.

Voorzichtig

Volgens Justitie wekten de beelden de indruk "dat deze versie van de feiten de waarheid wel eens dicht zou kunnen naderen". Maar volgens het OM moet met de bekentenissen voorzichtig en zorgvuldig omgesprongen worden.

Dat de verdwijning van Natalee Holloway met de tv-uitzending "voor het oog van velen" lijkt opgelost, betekent nog niet dat het voldoende is voor een veroordeling door de rechter.

Gat

De Arubaanse oud-politiecommissaris Gerold Dompig denkt dat de bekentenis aansluit op het politieonderzoek. "We zijn Van der Sloot 40 tot 50 minuten kwijt in dat onderzoek, nadat hij Natalee had verlaten bij het strand. Omdat de locatie van zijn mobiele telefoon niet te traceren was, zit er een gat in de tijdslijn", aldus Dompig die tot mei 2006 het onderzoek in de zaak-Holloway leidde.

Strafrechtdeskundige Peter Tak, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt dat het een moeilijke klus wordt om de zaak rond te krijgen op basis van Jorans bekentenissen op tv.

"Het grootste probleem is dat het lichaam van Natalee Holloway nooit is gevonden", zegt Tak. "Daardoor is het onmogelijk vast te stellen of het meisje nog leefde of al dood was toen de vermeende handlanger van Van der Sloot haar in zee dumpte."

Telefoontjes

Zondagavond is 2,5 keer vaker gebeld dan normaal tussen Nederland en Aruba. Het gaat volgens een woordvoerder van KPN om "een paar duizend telefoontjes".