BRUSSEL - De Europese Unie roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Tsjaad. De EU is zeer bezorgd over de voortdurende pogingen van gewapende rebellen om de macht in Tsjaad te grijpen.

Dat heeft tijdelijk Slovenië (dit half jaar voorzitter van de EU) namens de 27 lidstaten zondag bekendgemaakt. Ambassadeurs van de EU-landen waren zondagmiddag in een spoedzitting in Brussel bijeengekomen.

De EU zal de ontplooiing van de troepenmacht EUFOR Tsjaad hervatten zodra de omstandigheden dat toelaten. De komst van de eerste grote groepen Europese militairen werd vrijdag stopgezet toen het geweld oplaaide. De EU-macht moet in totaal 3700 militairen omvatten.

Perspectief

Volgens de EU geeft een politiek akkoord het enige levensvatbare perspectief op vrede en stabiliteit in Tsjaad. De EU is zeer bezorgd over de humanitaire situatie en de veiligheid van de ontheemden en vluchtelingen in het land.

De EU steunt de pogingen van de Afrikaanse Unie en van de Verenigde Naties om de rust in Tsjaad te herstellen, aldus de verklaring van EU-voorzitter Slovenië.