DEN HAAG/ALMERE - Een mogelijk verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus brengt voor- en tegenstanders op de been. De landbouwspecialisten van de Tweede Kamer krijgen maandag van beide kampen petities overhandigd.

Volgens de actiegroep Wilde Dieren de Tent Uit zijn door dierenbeschermingsorganisaties ruim 43.000 steunbetuigingen voor een verbod verzameld.

De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO), die tegen het verbod is, vraagt op haar beurt de Kamer "geen ondoordachte beslissingen" te nemen.

Verburg

De fractiespecialisten praten maandag met landbouwminister Gerda Verburg verder over het al dan niet weren van wilde dieren uit het circus. Precies een week geleden tekende zich daarvoor een meerderheid af van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Partij van de Dieren.

Pvda'er Harm Evert Waalkens bereidt een motie voor om bijvoorbeeld leeuwen, tijgers en panters niet meer toe te staan in het circus. "Wij hebben ook geen dansende beren meer."

Welzijnsschade

In opdracht van Verburg loopt onderzoek naar "mogelijke welzijnsschade voor dieren" in het circus. Dit zou eind dit jaar af zijn. De VNCO wil dat de Kamer dat afwacht.

Volgens zegsman Marcel Bergema bestaat het vermoeden dat dierenactivisten bang zijn dat de resultaten van het onderzoek "niet in hun straatje passen en daarom nu een verbod willen forceren".

Wachten

Volgens de dierenbeschermers moet de Kamer niet wachten op die resultaten. In hun ogen voldoen de Nederlandse circussen niet eens aan welzijnseisen voor dieren, terwijl zij ook wilde dieren houden.

De woordvoerder noemt dit "onacceptabel". "Een tijger in het circus verdient dezelfde bescherming als een tijger in de dierentuin." De Kamer moet daarin het voorbeeld volgen van onder andere Oostenrijk, Kroatië, Hongarije en Finland.

Handtekeningen

De handtekeningen zijn verzameld door onder meer Dierenbescherming, Stichting AAP en Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

Waalkens suggereerde zondag overigens dieren "onder begeleiding van dompteurs" optredens te laten verzorgen in dierentuinen. "Waarom zouden we daar niet eens naar kijken. We willen niet meer dat wilde dieren van hot naar her worden gesleept."

D66

D66 geeft geen steun aan een motie van de PvdA. Tweede Kamerlid Boris van der Ham kondigde dat zondag aan. Hij protesteert daarmee tegen de opstelling van de ChristenUnie.

"Zij maken zich wel druk om circussen en willen onderzoek van de minister niet afwachten. Maar zij geven wel de doorslag met hun tegenstem rond slechte huisvesting van miljoenen kippen. Dat is buiten proporties en potsierlijk."