BONDO - De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga wil dat een internationale vredesmacht een einde gaat maken aan het escalerende geweld in zijn land. Volgens hem zijn de Keniaanse veiligheidstroepen niet onpartijdig in het conflict.

"Het is noodzakelijk dat wij een vredesmacht van de Verenigde Naties of Afrikaanse Unie krijgen omdat de politie vaak is misbruikt en we niet geloven dat het leger neutraal zal zijn", zei Odinga in zijn thuisbasis Bondo vlakbij Kisumu in het westen van Kenia.

Het is vooral de politie die optreedt tegen demonstranten. Het leger houdt zich op de achtergrond. De politie zegt tientallen demonstranten, plunderaars en brandstichters te hebben doodgeschoten. Het leger ruimt barricades op en vervoert vooral hulpgoederen.

Akkoord

De oppositie en president Mwai Kibaki kwamen vrijdag een akkoord op hoofdlijnen overeen om het geweld te stoppen. Dat brak uit na de verkiezingen van 27 december.

Volgens Odinga heeft Kibaki door fraude gewonnen. Er zijn al bijna duizend doden gevallen en 300.000 mensen zijn ontheemd.

Doden

Het geweld gaat intussen onverminderd voort, vooral in het westen van Kenia. Zondag vielen hier zeker dertien doden.

In deze regio zijn sinds vrijdag meer dan zeventig mensen omgekomen. Door de onrust zijn latente etnische conflicten, economische disputen en ruzies over land weer opgelaaid.