GAZA - Israëlische militairen hebben vrijdag op de Gazastrook een Britse documentairemaker gedood. James Miller zou bij Rafah tegen de grens met Egypte zijn doodgeschoten door militairen die een huis van een militante Palestijn wilden slopen.

De Brit, bezig aan een documentaire voor de zender HBO over het verwoesten door Israël van Palestijnse woningen, werd in de nek getroffen door kogels en raakte ernstig gewond, zo meldden Palestijnse bronnen en het Israëlische leger.

Hij werd afgevoerd in een Israëlische tank en later per helikopter naar een ziekenhuis gevlogen. Voordat hij daar arriveerde was hij overleden, meldden Israëlische media.

Witte vlag

Een tweede Brit, die aanwezig was bij het incident, verklaarde dat hij en zijn gedode collega en twee andere cameramensen met witte vlaggen zwaaiden terwijl ze op een Israëlische tank toeliepen. Die openden desondanks het vuur met een mitrailleur. Het Israëlische leger heeft nog niet officieel gereageerd op het voorval.

Bronnen binnen de strijdkrachten verklaarden dat de Israëlische militairen aan de grens zochten naar tunnels waardoor Palestijnen wapens het land in smokkelen. Ze vermoedden dat er onder het gesloopte huis dergelijke ondergrondse gangen liepen. Toen de tank de woning naderde kwamen de Israëli's onder vuur te liggen. Palestijnen zouden daarbij ook een antitankgranaat hebben afgevuurd waarop de militairen terugschoten. Daarbij zou de -jarige Brit dodelijk zijn getroffen.

Emmy-award

Cameraman Miller verwierf faam met documentaires als 'Beneath the Veil' waarin de journaliste Saira Shah het Afghanistan van de Taliban bezoekt. Shah keerde terug met schokkende beelden die de hele wereld over gingen van een vrouw in burka die ten overstaan van een juichende menigte in het voetbalstadion van Kabul met een schot in het hoofd wordt geëxecuteerd. De cameraman won een Emmy-award met zijn Innocents Lost over kindermishandeling en werkte in oorlogsgebieden over de hele wereld. Hij filmde onder meer in Algerije, Afghanistan, Bosnië, Tsjetsjenië, Sierra Leone en Noord-Irak.