AMSTERDAM (ANP) - Oud-Philipstopman Cor Boonstra vindt dat de rechter in de Ahold-zaak ‘niet objectief’ heeft gehandeld en noemt de beoordeling ‘te zwart-wit’. Bovendien hebben het Openbaar Ministerie en de financiële toezichthouder op de beurs AFM hem onheus bejegend. De reden dat ze hem voor de rechter sleepten, was volgens Boonstra puur omdat het de AFM en het OM zo goed uitkwam. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

De voormalige president-directeur erkende dat hij als commissaris van Ahold zijn handel in aandelen in dat bedrijf had moeten melden, maar spreekt zijn verbazing uit over het feit dat hij voor de rechter moest verschijnen. Andere commissarissen en bestuurders die soortgelijke fouten maakten, kwamen er volgens hem met een boete van enkele tienduizenden euro's vanaf. “Maar Boonstra komt er zo niet van af. Nee, Boonstra wordt voor de rechter gesleept.” Volgens hem was hij de eerste en de enige. “Ze willen een voorbeeld stellen.”

Hoge boete

De rechter oordeelde vrijdag dat het verzwijgen van transacties in aandelen Ahold ‘zeer laakbaar’ is en legde de oud-topman een boete van 135.000 euro op. De boete was extra hoog, omdat Boonstra ook handelde in een periode dat hij dat als commissaris niet mocht. De voormalig Philipstopman verwijt de rechter dat hij niet naar zijn argumenten heeft geluisterd. Hij noemt het oordeel “niet objectief en te zwart-wit”.

'Geen voorkennis, maar kennis'

De rechter achtte niet bewezen dat de oud-topman met voorkennis zou hebben gehandeld bij de aankoop van aandelen Endemol. Boonstra was niet verrast over dit oordeel. “Ik dacht: zie je wel.” Hij vond de beschuldiging niet terecht. “Vanaf het begin heb ik gezegd: het was geen voorkennis, het was kennis. Endemol was succesvol en iedereen kon zien aankomen dat het zou worden overgenomen.”

Boonstra zei verder dat hij graag een punt achter de zaak wil zetten. Hij hoopt dat het OM dat ook doet. “Dat zou ze sieren.”