KIGALI - Twee aardbevingen hebben zondag in Rwanda en de Democratische Republiek Congo aan zeker veertig mensen het leven gekost. Volgens functionarissen raakten meer dan 350 mensen gewond.

De bevingen hadden kort na elkaar plaats langs de Grote Rift Vallei-breuklijn. Het epicentrum van de eerste schok met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter lag in Congo en gebeurde om 10.30 uur plaatselijke tijd.

Ruim drie uur later was er een beving van 5,0 in het dichtbevolkte zuiden van Rwanda.

Slachtoffers

In Rwanda zijn de meeste slachtoffers tot dusver gemeld. Een regionale minister meldde 34 doden. Een politieman repte over tweehonderd gewonden.

De laatste verwacht dat het dodental nog zal oplopen. De vicegouverneur van Noord-Kivu in Congo meldde vijf doden en 149 ernstig gewonden.

Schade

De Nederlandse hulpverlener Eugene van Kemenade van ICCO-Kerk in Actie is in Bukavu in Zuid-Kivu. In het grootste deel van de stad valt de schade mee, meldde hij.

Er zijn muren ingestort en balkons naar beneden gekomen. Maar hij is nog niet in het armste deel van de Bukavu geweest waar de schade mogelijk wel groot is.

Schrik

"De meeste mensen zitten op straat en zijn rustig, maar de schrik zit er wel in", aldus Van Kemenade. In de ochtend waren er wat naschokken en toen zag hij wel iets van paniek onder de mensen.

Hij hoorde verder dat zeker twee kerken zijn ingestort waarvan een vlak over de grens in buurland Rwanda. Ook zou het dak van een markt het hebben begeven. Hij weet zeker dat er zes doden zijn gevallen.