ROTTERDAM - Sleep- en bergingsbedrijf Smit heeft in het weekeind de handen vol gehad aan een gestrande Chinese vrachtvaarder op de Rotterdamse Maasvlakte. De 'Zhen Hua 10' kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag tijdens zwaar weer in de problemen en strandde op de Maasvlakte.

Het schip is geladen met vijf enorme containerkranen. In eerste instantie zag het er nog even naar uit dat het schip zou kapseizen, maar dat is niet gebeurd.

Het 300 meter lange schip sloeg in de storm los en dreef in de richting van het strand, waar het vastliep. De 33 bemaninsleden zijn ongedeerd gebleven.

Bekijks

Zaterdag al trok het schip veel bekijks. Het was vanaf de zuidelijkste punt van de Maasvlakte goed te zien. Ook zondag waren veel mensen op de been.

Smit deed rond het middaguur een eerste poging om het schip vlot te trekken. Die poging mislukte, omdat een van de sleepdraden van een van de drie sleepboten het begaf.

Middernacht

Zondag na middernacht komt Smit naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in actie. Na middernacht is het tij weer gunstig. Volgens een woordvoerster van Smit zal dan worden geprobeerd de boeg van het schip in westelijke richting te krijgen.

"We trekken het schip dan met dezelfde drie sleepboten een andere richting op." Het schip ligt nu parallel aan de kustlijn.

Dieper water

"De bedoeling is om de boeg van het schip in dieper water te krijgen." Wanneer het voorschip in dieper water ligt, zou het makkelijker moeten zijn het vlot te trekken.

Ook bekijkt het bergingsbedrijf of het maandag op dezelfde manier gaan proberen het schip los te krijgen, of dat het materieel aangepast moet worden.

Sleepboot

De drie sleepboten die zondag een poging waagden, hebben elk een trekkracht van 65 tot 70 ton. Mogelijk wordt een krachtiger sleepboot ingezet.

Of er zondagnacht en maandag nog pogingen worden gedaan is afhankelijk van het tij en het weer. "En dan vooral van de windrichting."

Zondagmiddag kwamen honderden dagjesmensen kijken naar de pogingen het schip vlot te trekken. Het was zo druk dat mensen hun auto's overal parkeerden, ook op containerdepots. Nadat de poging was mislukt, vertrok iedereen.