JERUZALEM - De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak blijft met zijn Arbeidspartij in de coalitieregering van premier Ehud Olmert.

Barak had eerder beloofd op te stappen na de publicatie van een rapport over de Libanon-oorlog in de zomer van 2006, maar hij is daar op teruggekomen.

De coalitie van Olmert behoudt daardoor haar meerderheid in het parlement.

Uitdagingen

Barak zei zaterdag dat het nu niet het juiste moment is om op te stappen. "Ik ben me bewust van de uitdagingen waarmee Israël te maken heeft: Gaza, Hezbollah, Syrië, Iran en de rehabilitatie van het leger".

Eindrapport

Het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-rechter Eliahu Winograd werd woensdag openbaar.

Daarin wordt zware kritiek geuit op het optreden van de politieke en militaire leiding tijdens de 34-dagen durende oorlog tegen de sjiitische Hezbollah-beweging in Libanon in juli en augustus 2006.

Olmert

Olmert komt er echter betrekkelijk genadig vanaf. De premier heeft gezegd dat hij niet van plan is af te treden.

Na de publicatie van het tussenrapport van de commissie-Winograd vorig jaar trad de toenmalige minister van Defensie Amir Peretz wel af.

Hij werd opgevolgd door oud-premier Barak, die hem eerder al verving als partijleider. Barak beloofde toen uit de regering te stappen na de publicatie van het eindrapport.

Peilingen

Israëlische politieke commentatoren achten het aftreden van Barak al niet zo waarschijnlijk. De Arbeidspartij en ook de Kadima-partij van Olmert staan er slecht voor in de peilingen en hebben daarom meer baat bij voortzetting van de coalitie dan vervroegde verkiezingen.