ROTTERDAM - Sleep- en bergingsbedrijf Smit gaat zondag rond het middaguur proberen het gestrande vrachtschip 'Zhen Hua 10' op de Rotterdamse Maasvlakte vlot te trekken.

Dat heeft de woordvoerster van Smit zondag gezegd.

Sleepboten

Smit zal met behulp van drie sleepboten proberen het schip van het strand te trekken. "Rond het middaguur is het hoog water en het weer is ook goed", aldus de woordvoerster.

Het schip liep in de nacht van vrijdag op zaterdag in de storm vast op de Maasvlakte. De Chinese vrachtvaarder is geladen met vijf containerkranen. Aanvankelijk bestond de vrees dat het schip zou kapseizen.

Muurvast

Het schip ligt nog deels in het water, maar muurvast op de bodem. Voor grote sleepboten is het te ondiep om het schip vlot te kunnen trekken.

Of de 33-koppige bemanning tijdens de berging aan boord blijft, is niet bekend. De opvarenden hebben tot nu toe de 'Zhen Hua 10' niet verlaten.

Kijkers

De vrachtvaarder is vanaf het uiterste zuidelijke punt van de Maasvlakte goed te zien. De politie verwacht dan ook, mede gezien de goede weersvoorspellingen, veel kijkers. Zaterdag kwamen al zo'n honderd 'ramptoeristen' kijken.