RAFAH - Egyptische veiligheidstroepen en eenheden van de radicale Palestijnse beweging Hamas hebben zondagochtend de laatste gaten in de veiligheidsbarrière op de grens tussen Egypte en de Gazastrook gedicht. Dat meldden ooggetuigen.

Leden van Hamas, dat het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, bliezen bijna twee weken geleden met explosieven delen van de afscheiding op. Honderdduizenden Palestijnen trokken vervolgens de grens over om brandstof, voedsel en medicijnen te kopen in Egypte.

Door een Israëlische blokkade van de Gazastrook was er een nijpend tekort aan allerlei goederen. Israël hoopte zo een eind te maken aan Palestijnse raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël.

Barrières

Met metalen barrières en prikkeldraad zijn de gaten in de grens gedicht. "Palestijnen worden niet meer toegelaten", aldus een Egyptische veiligheidsfunctionaris.

Ooggetuigen meldden zondagochtend dat één gat in de grens nog open is om de laatste Egyptenaren en Gazanen de gelegenheid te geven huiswaarts te keren. Maar honderden Palestijnen weigeren het grensgebied te verlaten. Zij hopen dat de grens alsnog weer open zal gaan.

Familie

Leden van Hamas roepen Egyptenaren op om Gaza te verlaten. Veel Egyptenaren staken grens over om onder meer vrienden en familie in de Gazastrook te bezoeken of om schaarse goederen te verkopen in Gaza.

Een zegsman van Hamas zei dat de grens met Egypte bij Rafah pas weer open gaat als er een nieuw akkoord is met de Egyptische autoriteiten. Onduidelijk is nog wie van Palestijnse kant de grens gaat controleren.

Rol

Hamas wil hierin een centrale rol spelen, maar de Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Palestijnse Autoriteit over de grens mag gaan.

Hamas nam in juni met geweld de macht over van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook. De Fatah-beweging van Abbas zwaait de scepter over de Westelijke Jordaanoever.