N'DJAMENA - In de hoofdstad N'Djamena van Tsjaad zijn zondagochtend weer gevechten uitgebroken tussen rebellen en regeringstroepen die loyaal zijn aan president Idriss Déby.

Dat meldde een verslaggeefster van het Arabische nieuwsstation al-Jazeera.

Rebellen

Drie rebellengroepen trokken zaterdag N'Djamena binnen en omsingelden het presidentieel paleis van Déby in het centrum. Daar waren zondagochtend weer vuurgevechten.

Het Libische persbureau JANA meldde zaterdagavond nog dat een van de rebellenleiders een voorstel van de Libische leider Muammar Kaddafi tot een bestand had geaccepteerd.

Onoverzichtelijk

De situatie is onoverzichtelijk. "Niemand weet wie de controle heeft, maar er zijn berichten dat de regering versterkingen heeft gestuurd om tegen de rebellen te vechten", aldus de verslaggeefster van al-Jazeera.

Het regeringsleger zette ook gevechtshelikopters in om rebellen te bestoken die een doorbraak probeerden te forceren in het zuiden van de stad waar het nationale radiostation is gevestigd.

Evacuatie

President Déby heeft een aanbod van Frankrijk geweigerd om hem uit Tsjaad te evacueren. Dat meldde het Franse persbureau AFP op gezag van een hoge Franse functionaris.

"Sinds vrijdagavond hebben we Idriss Déby hulp aangeboden om hem uit Tsjaad te krijgen als hij dacht dat zijn leven in gevaar was, maar hij heeft dat geweigerd", aldus de functionaris die anoniem wilde blijven.

Frankrijk

Frankrijk heeft meer dan duizend militairen in de voormalige kolonie, die officieel een neutrale positie innemen in het conflict. Ze helpen op dit moment bij de evacuatie van Franse burgers en andere buitenlanders uit Tsjaad.

In de nacht vertrokken Frans transportvliegtuigen met bijna vierhonderd mensen aan boord naar de hoofdstad Libreville van Gabon.

Amerikaanse ambassade

De staf van de Amerikaanse ambassade arriveerde zondagochtend op het Franse deel van het militaire vliegveld van N'Djamena om geëvacueerd te worden als de situatie te gevaarlijk wordt.