WASHINGTON/GENEVE - De milieubeweging Greenpeace verspreidt op een conferentie in Genève een kaartspel waarop de “verspreiders van kernwapens” staan afgebeeld. Het spel is gebaseerd op de Amerikaanse set kaarten met 52 van de 55 meest gezochte leden van het gevallen Iraakse regime erop.

De schoppen aas in het spel van Greenpeace is niet de Iraakse president Saddam Hussein maar de Amerikaanse president George Bush. Andere afgebeelde “nucleaire verspreiders” zijn onder meer de leiders van Rusland, China, Frankrijk, Israël, India en Pakistan.

In Genève wordt vergaderd over ontwapening in het kader van het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens of het Non-Proliferatieverdrag (NPT).

De schoppen aas in het spel, Bush, is goed voor verreweg de meeste, 10.600 nucleaire wapens. Andere azen in het spel zijn de Franse president Chirac (klaver), de Russische president Poetin (harten) en de Britse premier Blair (ruiten).

De conferentie zoekt vooral een manier om te voorkomen dat er crises uitbreken over het bezit of vermeend bezit van kernwapens zoals die tussen de VS en Noord-Korea. Noord-Korea zegde daarom boos het NPT-verdrag op. Die stap kan volgens een deelnemer een ’nucleaire anarchie’ uitlokken in de wereld.