DAMASCUS - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is vrijdag in de Syrische hoofdstad Damascus gearriveerd voor overleg met president Bashar al-Assad. Zij spreken onder meer over Irak, het vredesproces in het Midden-Oosten en Syriës banden met militante anti-Israëlische bewegingen.

“Ik zal het hem bijzonder duidelijk maken hoe de Verenigde Staten aankijken tegen de gewijzigde situatie in de regio na het verdwijnen van Saddam Hussein en de routekaart (voor vrede tussen Israël en de Palestijnen)”, aldus minister Powell.

Syrië onder druk

Hij zei verder helder te willen maken hoe deze twee zaken aan elkaar gerelateerd zijn. Syrië staat onder druk van de Verenigde Staten om een eind te maken aan zijn steun voor 'terroristische' groepen. Damascus heeft al te kennen gegeven in bepaalde zaken niet te willen inbinden.

Powell zal het bewind van Syrië onder druk zetten over Amerikaanse beschuldigingen dat het land extremistische groepen steunt, leden van Saddam Husseins verdreven regime onderdak verleent en massavernietigingswapens probeert te ontwikkelen. ,”Ik wil zijn (Assads) oordeel over deze situatie”, zei Powell daarmee de deur openlatend voor een dialoog.