ETTEN-LEUR - Sinds zeven uur vrijdagavond woedt in Etten-Leur een grote brand in verffabriek Farball. De brandweerkorpsen van Breda, Hoeven en Etten-Leur bestrijden het vuur met groot materieel. Het bedrijf moet als verloren worden beschouwd.

Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brandweer heeft besloten het bedrijfspand te laten uitbranden. Achter het bedrijf liggen nog twee opslagtanks, die nat worden gehouden.

De brand ging in het begin gepaard met een enorme rookontwikkeling, die in de wijde omgeving was te zien. De rook sloeg neer in een deel van het centrum van Etten-Leur. Met geluidswagens adviseerde de politie bewoners in een aangrenzende woonwijk deuren en ramen uit voorzorg gesloten te houden. De lokale hulpdiensten weten nog niet of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, maar nemen het zekere voor het onzekere.

De regionale milieudienst verricht metingen. De uitslagen daarvan worden later op de avond verwacht. Ook via Omroep Brabant zijn mensen opgeroepen binnen te blijven. In de fabriek liggen oplosmiddelen en chemicaliën opgeslagen.

Op het moment dat de brand uitbrak, was de verffabriek al gesloten. In het bedrijf ernaast, waar medicijnen worden gemaakt, waren nog mensen aan het werk. Die zijn op aanraden van politie en brandweer vertrokken, omdat er even ontploffingsgevaar was.