DEN HAAG - Zware onweersbuien hebben vrijdagavond flinke schade aangericht in Zuid-Holland. Met name de lijn Boskoop, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Noorden en Leimuiden werd volgens de brandweer zwaar getroffen. In het plaatsje Noorden werd 6000 vierkante meter kassen vernield. Omgevallen bomen en een blikseminslag hinderden het treinverkeer.

Op de Zoetermeer Stadslijn tussen Den Haag en Zoetermeer reden vrijdagavond door de omgewaaide bomen een paar uur minder treinen. Op de Hofpleinlijn lag om dezelfde reden het treinverkeer enige tijd stil tot aan Leidschendam-Voorburg. Door blikseminslag reden er enige tijd minder treinen tussen Haarlem en Leiden.

In Boskoop waaide een gevel uit een woning. Verder vielen er bomen op auto's en waaide een aantal auto's tegen elkaar aan. Het heftige noodweer legde ook een schuur tegen de vlakte. Daarbij kwam asbest vrij. De brandweer neemt daar de nodige maatregelen om te voorkomen dat het asbest zich verspreidt.

In Den Haag liepen rioleringen over, waardoor sommige woningen met wateroverlast te kampen kregen. In het Westland werd een woning getroffen door een omgewaaide boom. In Den Haag viel een boom op een auto, deelde de Haagse brandweer mee.

Een windhoos heeft vrijdagavond in Amstelveen en Diemen veel schade veroorzaakt. De brandweer van de regio Amsterdam kreeg in twee uur tijd zeventig tot tachtig meldingen van schade aan huizen en gebouwen en omgewaaide bomen. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Volgens de brandweer zijn tientallen auto's door bomen geplet en kregen bewoners te maken met waterschade door weggewaaide dakdelen. Ook schoorstenen begaven het. De windhoos vond plaats aan het begin van de avond en duurde slechts een paar minuten.