ROTTERDAM - Het Chinees vrachtschip 'Zhen Hua 10' dat in de nacht van vrijdag op zaterdag vastliep op de Maasvlakte, wordt waarschijnlijk zondag vlotgetrokken.

Dat meldde de kustwacht zaterdag. De berging wordt uitgevoerd door sleep- en bergingsbedrijf Smit uit Rotterdam.

De Chinese vrachtvaarder, geladen met vijf enorme containerkranen, kwam tijdens zware storm in de problemen. Het 300 meter lange schip sloeg rond twaalf uur los en dreef in twee uur tijd naar het strand toe.

Ongelukken

De 33 bemanningsleden zijn aan boord gebleven. Persoonlijk ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Aanvankelijk bestond de vrees dat het schip zou kapseizen. De storm bereikte een windkracht 10 met uitschieters naar een kracht 11.

Golven

Twee schepen van de KNRM, een reddingshelikopter van de Koninklijke Marine en sleepboten zijn ter plaatse gegaan om hulp te bieden. Volgens de reddingsmaatschappij was het een zware klus om de 'Chinees' te bereiken met golven van zeven tot acht meter hoog.

Het schip ligt nog deels in het water, maar muurvast op de bodem. Voor grote sleepboten is het te ondiep om het schip te kunnen vlottrekken. De vrachtvaarder is vanaf het uiterste zuidelijke punt van de Maasvlakte goed te zien.

Ramptoeristen

Volgens een woordvoerster van politie kwamen tientallen mensen zaterdagmiddag even kijken naar het schip. "Misschien wel honderd, het is dan ook een spectaculair gezicht." Voor zondag, wanneer het schip vlotgetrokken wordt, verwacht de politie zeker ook gezien de goede weersverwachting een behoorlijke toeloop van 'ramptoeristen'.

Chinees vrachtschip vastgelopen