LEEUWARDEN - De politie heeft zaterdag een 43-jarige man uit het Friese Harkema aangehouden die ervan wordt verdacht een 36-jarige vrouw te hebben doodgeschoten en twee mensen te hebben verwond.

De aanhouding had rond 4.30 uur plaats in de Duitse gemeente Bunde. De verdachte zit daar vast, meldde de politie in Friesland.

Slachtoffer

De man was net na middernacht naar een woning gegaan aan de Nijewei in Harkema. Hier schoot hij de 43-jarige bewoner en een 37-jarige vrouw neer. Het mannelijke slachtoffer is in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, de vrouw naar een hospitaal in Leeuwarden.

Een half uur na deze schietpartij ging de verdachte naar een woning aan de Seine te Kootstertille. Hier schoot hij de 36-jarige bewoonster dood.

Duitsland

De verdachte is na de dodelijke schietpartij in zijn auto gestapt en naar Duitsland gereden. De politie wist hem daar te achterhalen en aan te houden.

De oorzaak van de schietpartijen ligt vermoedelijk in de relationele sfeer, meldde de politie. Ze heeft twintig man op de zaak gezet.

Slachtofferhulp

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen, waar Harkema en Kootstertille onder vallen, heeft zaterdag familieleden van de slachtoffers bezocht en zijn medeleven betuigd. Ook sprak hij met buurtbewoners. "De komende dagen houden de gemeente en Bureau Slachtofferhulp de situatie nauwlettend in de gaten", aldus de gemeente.