ROTTERDAM - Een Chinees vrachtschip is in de nacht van vrijdag op zaterdag vastgelopen op de Maasvlakte. Door de storm sloeg het 300 meter lange schip sloeg rond twaalf uur los en dreef in twee uur tijd naar het strand toe.

Het vaartuig, dat op 9 kilometer voor de kust voor anker lag, vervoert kranen voor containers. Dat heeft een zegsman van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) gemeld.

Aan boord van het schip bevinden zich 33 mensen. Zij blijven voorlopig aan boord van het schip. Volgens de KNRM lopen zij in principe geen gevaar.

Uitschieters

Aanvankelijk bestond de vrees dat het schip zou kapseizen. De storm bereikte een windkracht 10 met uitschieters naar een kracht 11.

Twee schepen van de KNRM, een reddingshelikopter van de Koninklijke Marine en sleepboten zijn ter plaatse gegaan om hulp te bieden. Volgens de reddingsmaatschappij was het een zware klus om de 'Chinees' te bereiken met golven van zeven tot acht meter hoog.

Bergingsplan

Het schip ligt nog deels in het water, maar muurvast op de bodem. Voor sleepboten is het te ondiep om het schip te kunnen vlottrekken. Rond 6 uur is een bergingsdeskundige naar het vaartuig gevlogen om een bergingsplan te maken.

De KNRM verwacht dat het Chinese schip nog het hele weekeinde zal blijven liggen, net voor de kust bij de Maasvlakte.