AMSTERDAM - Alle zes verdachten die eind december zijn veroordeeld in de afpersingszaak rond Willem Holleeder, gaan in hoger beroep.

Ook het Openbaar Ministerie tekent in alle zaken appèl aan, ook tegen de vrijspraak van drie verdachten. Alle verdachten kregen minder straf dan het OM had geëist.

Holleeder

Holleeder kreeg negen jaar cel voor de afpersing van drie vastgoedhandelaren, witwassen, het leiding geven aan een criminele organisatie en de bedreiging en mishandeling van vier mensen.

Het OM had twaalf jaar cel geëist en liet direct na de uitspraak weten niet ontevreden te zijn. Toch gaat het in hoger beroep.

Van Hout

Maruf 'Paja' M., die deze en komende week terechtstaat voor een mislukte moordaanslag op de later alsnog geliquideerde Cor van Hout, kreeg twintig maanden cel opgelegd.

Hij zou op het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz Willem Endstra hebben bedreigd. Daarmee begon het afpersen van de vastgoedhandelaar.

Toen M. vrijdag in de rechtszaal werd uitgelegd dat de 2,5 miljoen euro die van hem in beslag is genomen geen 'boete' is maar een inbeslagname, riep hij verontwaardigd uit: "Dat is pas afpersing!"

Witwassen

Marcel Kaatee en de ex-vriendin van Holleeder, Maike D., werden beiden veroordeeld voor het witwassen van geld. Niet van geld dat Holleeder met afpersing zou hebben vergaard, maar van geld dat zij van vermeend slachtoffer Willem Endstra aannamen.

Kaatee kreeg hiervoor vijf maanden cel, D. een werkstraf van 240 uur.

Overdonderd

René van D., die na Holleeder de hoogste straf kreeg, gaat ook in beroep. Zijn raadsvrouw zei na de uitspraak dat zij overdonderd was door het feit dat haar cliënt 33 maanden cel aan zijn broek kreeg.

Hij is veroordeeld voor het bedreigen en afpersen van vastgoedman Kees Houtman. De advocaat van Richard G. kondigde na de uitspraak direct aan 'in gierende vaart' naar het hof te gaan. G. kreeg anderhalf jaar cel.

Vrijgesproken

Drie verdachten werden vrijgesproken, en een verdachte kreeg een hersenbloeding. Volgens haar advocaat is deze Orminda S. aan de beterende hand en wordt zij waarschijnlijk later dit jaar alsnog vervolgd.