HAARLEM - Een telefoongesprek tussen John Mieremet en Nico V. op 12 december 2000 lijkt van doorslaggevende betekenis in de strafzaak tegen V. en diens medeverdachte Maruf 'Paja' M.

Beiden worden ervan verdacht dat zij op 20 december 2000 een moordaanslag hebben gepleegd op Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Mieremet gold eveneens als verdachte, maar hij werd in november 2005 geliquideerd in Thailand.

Mieremet

Mieremet, een kopstuk in de Amsterdamse onderwereld, is volgens het Openbaar Ministerie de organisator van de aanslag geweest en bovendien de leverancier van het geavanceerde langeafstandswapen waarmee op Van Hout, bij diens woning in Amstelveen, werd geschoten.

De kogels misten doel, Van Hout kwam met de schrik vrij.

Telefoongesprek

De rechtbank in Haarlem luisterde vrijdag ter zitting naar het bewuste telefoongesprek tussen Mieremet en Nico V.

Politie en justitie hadden destijds tal van criminele kopstukken 'onder de tap', nadat Mieremets criminele partner Sam Klepper op 10 oktober 2000 in Amsterdam-Buitenveldert was geliquideerd.

Beide gesprekspartners wringen zich verbaal in allerlei bochten terwijl zij de vraag bespreken of het wapen, dat zou zijn geleverd in een speciale koffer, wel helemaal compleet is.

Uitvoerders

Ook ander afgeluisterd telefoonverkeer wijst op de 52-jarige M. en de 43-jarige V. als uitvoerders van de liquidatiepoging. V., die momenteel twaalf jaar uitzit voor een koelbloedige moord in een Hoorns café, zou de trekker hebben overgehaald.

Op de avond van de moord communiceerden M. en V. driftig met elkaar, waarbij geheimtaal andermaal de boventoon voerde.

Ontkennen

Beide verdachten ontkennen in alle toonaarden. Geconfronteerd met het verdachte telefoonverkeer, maakten zij gebruik van hun zwijgrecht.

Rechtbankvoorzitter Heleen van Dam wees erop dat het "een logische gedachte" is, afgezet tegen de rest van het strafdossier, dat het versluierde gesprek tussen Mieremet en V. over het gebruikte vuurwapen gaat.

Aanslag

De aanslag eind 2000 was de tweede op het leven van Cor van Hout. Een derde aanslag, in januari 2003, overleefde hij niet.

Op 5 februari zal officier van justitie Saskia de Vries haar bewijsoverwegingen uiteenzetten en een strafeis formuleren.