GUANGZHOU/PEKING - Nog steeds zijn miljoenen Chinezen gestrand op wegen, luchthavens en stations als gevolg van het strengste winterweer in vijftig jaar tijd dat het zuiden en midden van het land teistert.

De weersverwachtingen gaven hen vrijdag geen verlichting.

Nieuwjaar

Het aantal gestrande reizigers is zo hoog in verband met het Chinese Nieuwjaar, op 7 februari, dat miljoenen Chinese seizoensarbeiders thuis willen vieren.

De autoriteiten hebben hen opgeroepen hun reistickets in te leveren en in de steden te blijven waar ze werken.

Doden

Door het barre winterweer dat al weken aanhoudt zijn inmiddels ruim zestig mensen om het leven gekomen.

De economische schade is enorm: de autoriteiten schatten het schadebedrag tot nu toe op omgerekend ruim 5 miljard euro.

Stroomstoringen

Het staatspersbureau Xinhua vrijdag meldde dat door de extreme kou stroomstoringen, brandstoftekorten en voedselschaarste een steeds dramatischer rol spelen in grote delen van Centraal-China.

Zo zit bijvoorbeeld Chenzhou, een stad van vier miljoen mensen, al een week zonder stroom en water. De mensen lijden kou en honger.

Hu Jintao

In totaal zijn ruim 100 miljoen Chinezen in zeventien provincies getroffen door het barre winterweer. De Chinese president Hu Jintao bezocht donderdag een kolenmijn in het niet getroffen noorden van het land en spoorde de arbeiders aan om de productie te verhogen.

hulpdiensten

Een miljoen agenten, bijna een half miljoen militairen en 14.000 extra artsen en verpleegkundigen zijn naar Centraal- en Zuid-China gestuurd wegens de 'wintercrisis' aldaar.

De Chinese meteorologische dienst voorspelde dat de koudegolf nog dagen zal aanhouden, met sneeuwval, ijzel en harde wind.