LEIDEN - Secretaris Norbert de Jonge van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) is niet welkom bij de Universiteit Leiden.

Het college van bestuur heeft de pedoseksueel geweerd van een studie pedagogiek, die hij wil volgen.

Rechter

De Jonge heeft besloten naar de rechter te stappen, liet hij vrijdag op het weblog van zijn partij weten. Op die manier wil hij alsnog toegang krijgen tot de studie.

De commissie voor de beroeps- en bezwaarschriften had geadviseerd De Jonge toe te laten omdat een grondslag voor weigering zou ontbreken. Het college van bestuur negeerde dat advies.

Aantasting

Inschrijving van De Jonge bij pedagogiek zou leiden tot een "ernstige aantasting van verschillende vertrouwensrelaties die het departement Pedagogische Wetenschapen onderhoudt", aldus het college.

Ook acht het college het ontoelaatbaar dat hij zou meedoen aan een training in diagnostiek van kinderen met problemen die soms het gevolg van seksuele mishandeling zijn.

Verder zou het volgen van de opleiding voor een verklaard pedoseksueel het imago van de opleiding schade toebrengen.

Nijmegen

De Jonge werd in juni 2006 weggestuurd van de opleiding tot orthopedagoog aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, omdat hij met kinderen zou moeten werken.

Kort daarvoor was bekend geworden dat hij secretaris is van de PNVD, die af wil van het verbod op seks met kinderen van 12 jaar en ouder. De universiteit trok De Jonges inschrijving in.