DEN HAAG - Nederland gaat Bulgarije helpen om de zorg voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen te verbeteren.

Zo zullen deskundigen uit Nederland de Bulgaren bijstaan een ander zorgsysteem op te zetten voor deze doelgroep. De Bulgaarse autoriteiten hebben de steun verwelkomd.

Timmermans

Dat heeft staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vrijdag vanuit Bulgarije gezegd na een bezoek aan het in opspraak geraakte kindertehuis in Mogilino.

Onlangs toonde een BBC-documentaire de erbarmelijke omstandigheden waarin tientallen kinderen hier leven. De film zorgde voor veel commotie in Europa en ook in Bulgarije, sinds begin 2007 lid van de EU.

Verbetering

Timmermans zag vrijdag met eigen ogen dat de situatie in de instelling de afgelopen maanden - sinds de uitzending van de film - flink verbeterd is. Met hulp van vooral Unicef hebben de kinderen nu eten, kleren en medische zorg.

Hij is onder de indruk van wat er bereikt is. "Je schrikt nog wel maar de meest acute nood is gelenigd. Er is nog wel een lange weg te gaan", zei hij.

Zorgsysteem

De Bulgaren streven zelf ook naar een ander zorgsysteem voor gehandicapte kinderen. Lange tijd dumpten ouders kinderen met wie iets mis was, gewoon in tehuizen.

"Het wegstoppen van deze kinderen, stamt uit de communistische periode. Maar het duurt lang voordat zo'n taboe uit een cultuur weg is", aldus Timmermans.

Hij vindt het al een hele vooruitgang dat over dit soort kwesties nu openlijk kan worden gesproken.

Ouders

De bewindsman heeft begrepen dat inmiddels al 6000 kinderen terug zijn bij hun ouders. De Bulgaren willen dat kinderen met een handicap voortaan in de eigen omgeving worden opgevangen.

Alleen als het niet anders kan, volgt opname in een instelling. Door dit andere beleid kunnen straks vele soortgelijke instellingen gesloten worden, ook het tehuis in Mogilino.

Unicef

Timmermans was onder de indruk van Unicef, het kinderfonds van de VN, dat ook in andere Bulgaarse tehuizen bezig is de situatie te verbeteren.

Hij wil kijken of Nederland meer middelen zal bijdragen aan Unicef. Verder komt er een Nederlands-Bulgaars project om de professionele zorg te verbeteren.