DEN HAAG - Het kabinet heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om een onderzoek door de Rijksrecherche naar de brand in het Catshuis in 2004.

Bij de brand kwam een schilder om het leven. Premier Jan Peter Balkenende heeft dit vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Beschuldiging

Als reden noemt Balkenende een relaas over de Catshuisbrand, zoals dat door RTL-nieuws naar de Rijksvoorlichtingsdienst was gestuurd.

Het bericht van RTL bevat beschuldigingen "in de richting van politieke ambtsdragers", aldus Balkenende.

Onderzoek

Onderzoek door de Rijksrecherche moet uitwijzen of relevante informatie is achtergehouden, toen het Openbaar Ministerie eerder onderzoek deed naar de brand.

Verbouwing

De brand brak uit bij de verbouwing van het Catshuis. Volgens RTL-Nieuws dient uitgezocht te worden of is toegedekt dat daarbij een verboden brandgevaarlijk middel is gebruikt.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt is van belang of door tijdsdruk bij de verbouwing aan de aannemer opdracht is gegeven om het middel in te zetten.

VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt dat het nieuwe onderzoek "vreselijk laat" komt.

FNV Bouw

FNV Bouw zegt al langer nader onderzoek te willen naar de 'Catshuis-affaire'. Volgens voorzitter Dick van Haaster moet de rol van de overheid in deze zaak duidelijk worden.

Het kabinet wil dat elke twijfel rond de toedracht van de brand wordt weggenomen.