AMSTERDAM - België stuurt 140 militairen en vier F16's naar Afghanistan. Dat heeft het Belgische ministerie van defensie vrijdag meegedeeld. Brussel stuurt de soldaten na verzoeken daartoe van de NAVO.

België stuurt 140 militairen en vier F16's naar Afghanistan. Dat heeft het Belgische ministerie van defensie vrijdag meegedeeld. Brussel stuurt de soldaten na verzoeken daartoe van de NAVO.

Honderd van de 140 militairen zullen vanaf 1 september gelegerd zijn in Kandahar en samenwerken met de Nederlandse luchtmachttroepen daar.

België

België maakt sinds 2002 deel uit van de ISAF-missie. De belgische militairen zijn vooral in Kabul en Kunduz gelegerd en bewaken onder meer de luchthaven van Kabul.

Brussel geeft in 2008 ongeveer dertig miljoen euro uit aan de missie, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Troepen

Momenteel zijn ongeveer 360 Belgische soldaten in het land. Het persbureau AP meldt dat het totale aantal Belgische troepen in Afghanistan aan het eind van het jaar zal zijn gedaald, namelijk tot 250, omdat België andere eenheden terugtrekt.

Het gaat onder meer om de soldaten die het vliegveld van Kabul bewaken. Hongarije neemt vanaf 1 oktober de leiding over het vliegveld over, meldt het Belgisch ministerie van defensie.

Duitsland

Duitsland heeft het verzoek van de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates om troepen in Zuid-Afghanistan te legeren, naast zich neergelegd.

Gates' Duitse ambtgenoot Franz Josef Jung zei dit vrijdag. De Duitse soldaten blijven in het relatief rustige noorden.

Mandaat

Jung zei dat het mandaat dat het parlement hem heeft gegeven, duidelijk is. Het Duitse leger mag 3.500 soldaten aan de noordelijke grens van Afghanistan houden en alleen indien nodig in het zuiden assistentie verlenen, voor een beperkte periode.

Weigering

De weigering van Duitsland, samen met Frankrijk, Turkije en Italië, om troepen naar Zuid-Afghanistan te sturen heeft gezorgd voor geruzie binnen de NAVO.

Canadese, Britse, Nederlandse en Amerikaanse troepen doen het overgrote deel van het vechten tegen de Taliban.

Gates

Gates poogt al een tijd NAVO-lidstaten te bewegen troepen naar het zuiden te sturen, maar zonder veel succes.

In een brief verzocht hij Duitsland dringend om ruim drieduizend extra troepen vrij te maken voor de missie in Afghanistan.

Gates schreef dat de NAVO-missie het risico loopt aan geloofwaardigheid in te boeten als niet snel versterkingen worden gestuurd.