PEKING - Een ongeluk aan boord van een conventioneel aangedreven Chinese onderzeeër heeft alle zeventig opvarenden het leven gekost. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld. Wanneer en hoe het ongeluk precies is gebeurd, meldde het persbureau niet.

Volgens Xinhua gebeurde het 'recent'. Onderzeeboot 361 nam deel aan een oefening ten oosten van de Neichangshan Eilanden. Oorzaak van het ongeval waren mechanische problemen, aldus Xinhua. De onderzeeër is daarna teruggesleept naar zijn niet nader aangeduide thuishaven.

Condoleances

Voormalig partijleider en ex-president Jiang Zemin heeft in zijn functie van voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, het hoogste machtsorgaan van het leger, zijn condoleances aan de nabestaanden en familieleden van de zeventig zeelieden aangeboden. De condoleances zijn op 2 mei gedateerd.

De onderzeeër was onderdeel van de Oost-Chinese vloot en behoorde tot de Ming-klasse. Het type is een variant op de Sovjet-onderzeeërs uit de Romeo-klasse. De Ming-onderzeeër geldt als zeer verouderd, maar bewijst nog goede diensten voor de kustverdediging.

Volgens een militaire bron is het een van de ergste ongevallen uit de geschiedenis van de Chinese marine. In het midden van de jaren tachtig ontplofte een torpedojager nabij de zuidelijke provincie Hainan waardoor bijna honderd opvarenden omkwamen. Het ,5 miljoen man sterke Volksbevrijdingsleger heeft een vloot van ongeveer negentig onderzeeërs.