DEN HAAG - De verkoop van paddo's is vorig jaar sterk gestegen. Volgens de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) is de omzet van de hallucinerende paddestoel met 20 procent gegroeid.

De vereniging schrijft dit toe aan de commotie die vorig jaar ontstond nadat een Frans meisje na het eten van paddo's van een brug was gesprongen. De GGD in Amsterdam meldde vrijdag dat het aantal ambulanceritten na paddogebruik vorig jaar met 15 procent toenam, van 125 in 2006 naar 146 in 2007.

Boels

VLOS-bestuurslid Guy Boels stelt dat de stijging van het aantal incidenten ver achterblijft bij de grotere verkoop van paddo's. De smartshophouders voeren deze tendens aan om hun verzet tegen het aanstaande verbod op de padddestoelen kracht bij te zetten.

Zij zien meer in goede regels voor de verkoop van paddo's.

Verbieden

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) besloten vorig jaar de teelt en verkoop van verse paddo's te verbieden, onder meer omdat de effecten van het middel nogal onvoorspelbaar zijn. Gedroogde paddo's vielen al onder de Opiumwet.

Maatregelen

De smartshophouders willen dat alleen gespecialiseerde winkels paddo's mogen verkopen. Ook steunen ze het voorstel van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen om een koper van paddo's drie dagen bedenktijd te geven voordat hij de paddestoelen meer naar huis kan nemen.

Bedoeling is om toeristen die een lang weekeinde in Amsterdam doorbrengen, te verhinderen om paddo's te kopen. Buitenlandse gebruikers zijn goed voor zo'n 90 procent van de incidenten met het middel.

Advies

Het kabinet legde een advies van deskundigen naast zich neer om verse paddo's niet te verbieden, maar de verkoop beter te regelen. Het eigen onderzoeksbureau van de Tweede Kamer concludeert in een vertrouwelijk rapport dat Klink en Hirsch Ballin dit advies te gemakkelijk terzijde schoven.

Bij de voorstanders van een paddoverbod in de Tweede Kamer maakt het rapport van het eigen onderzoeksbureau weinig indruk. CDA en VVD blijven bij hun standpunt verse paddo's te verbieden.