UTRECHT - Treinreizigers hebben het afgelopen weekeinde veel vertraging opgelopen door een aaneenschakeling van ongelukken, storingen en kapotte treinen. Vooral rond Amsterdam kampten de spoorwegen met tegenslag.

Zondagavond lag het treinverkeer rond de hoofdstad vanaf 21.00 uur een half uur lang stil door een stroomstoring. Later op avond legde de NS het treinverkeer rond Amsterdam nog een keer een kwartier plat omdat de bediening van seinen en wissels haperde.

Tegen 23.00 uur was dit euvel verholpen maar stond het Amsterdamse Centraal Station nog vol met treinen waar nog personeel gevonden voor moest worden. De Railverkeersleiding verwacht dat de problemen nog de hele avond duren.

Breuk in bovenleiding

Een breuk in de bovenleiding bij Amsterdam had ook zaterdag al langdurige vertragingen tot gevolg op het traject Utrecht-Alkmaar. Zaterdagavond lag het treinverkeer van Rotterdam naar Breda en Roosendaal meer dan een uur stil vanwege een brandende dragline langs het spoor tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe.

Verder leidde tussen Den Haag en Utrecht een kapotte wissel zaterdag tot oponthoud en door een kapotte trein liepen reizigers tussen Winterswijk en Aalten en half uur tot een uur vertraging op.

Het rommelige weekeind op het spoor begon vrijdagavond al. De NS schrapte intercity's tussen Haarlem en Eindhoven en tussen Amersfoort en Amsterdam om orde te scheppen in de chaos die eerder op de dag ontstond door een reeks incidenten. Ook toen werd vooral Amsterdam al door pech getroffen.

In de buurt van Schiphol raakten twee treinen defect. Bovendien waren er rond de hoofdstad problemen met de bediening van seinen en wissels.

Maandagochtend

Het treinverkeer had, in tegenstelling tot het autoverkeer, maandagochtend geen last van ijzelproblemen. "De dag is normaal begonnen", aldus een woordvoerder van de railverkeersleiding van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht.

/DOSSIERDe NS