DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) kan sinds vrijdag zelf lichte straffen opleggen. Tot dusver mocht alleen de rechter dat doen. De Wet OM-afdoening, die een en ander mogelijk maakt en daarmee de rechtbanken moet ontlasten, wordt de komende tijd geleidelijk geïntroduceerd.

Overtreders in de arrondissementen Amsterdam en Den Bosch krijgen er voor het eerst mee te maken. Het OM zal straffen kunnen uitdelen voor strafbare feiten waarop maximaal zes jaar celstraf staat, zoals vernieling, winkeldiefstal en rijden onder invloed.

Een officier van justitie kan dan direct een geldboete of een taakstraf van maximaal 180 uur opleggen of iemands rijbewijs voor hooguit een half jaar innemen.

Capaciteit

In Amsterdam en Den Bosch kan het OM eerst alleen geldboetes uitdelen voor rijden onder invloed. Later komen daar meer delicten en overtredingen bij en kunnen ook de andere arrondissementen aan de slag met de nieuwe regeling.

Vooral bij makkelijke, vaak voorkomende strafzaken waar de verdachte de schuld of hoogte van de sanctie niet betwist, kan de wet capaciteit besparen, aldus het ministerie van Justitie.