MAASTRICHT - De Maastrichtse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri kan elk moment door Iran worden geëxecuteerd. Dat laat de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), waarvan Al-Mansouri president is, vrijdag weten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft nergens een bevestiging gekregen van het bericht, aldus een woordvoerder.

Volgens de bevrijdingsbeweging heeft Iran donderdag een prominent activist van de organisatie, Zamel Bavi, opgehangen in de gevangenis van de stad Ahwaz in de provincie Khuzestan aan de Perzische golf.

Drie andere separatisten (Saiid Saki, Ali Mazraa en Abdullah al-Mansouri) staat eveneens executie te wachten.

Volgens ALO zijn ze veroordeeld wegens het beramen van een "gewapende opstand". De ALO zegt in principe vredig verzet na te streven tegen de onderdrukking van Arabische Iraniërs.

Al-Mansouri

Al-Mansouri werd vorig jaar tijdens een rondreis in Syrië opgepakt. Dat land leverde de Maastrichtenaar vervolgens uit aan Iran, waar hij sindsdien in de gevangenis zit wegens terrorisme.

Al-Mansouri vluchtte jaren geleden naar Nederland. Sindsdien was hij in Maastricht actief voor GroenLinks. Ook kreeg hij een koninklijke onderscheiding wegens zijn inzet voor de mensenrechten.

Buitenlandse Zaken

Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de Iraanse ambassadeur in Nederland direct om opheldering gevraagd. Hij kon het bericht niet bevestigen.

Nederland heeft opnieuw op transparantie in de rechtsgang aangedrongen, aldus de woordvoerder. Ook heeft het ministerie contact gehad met de familie van Al-Mansouri, Amnesty International en Unhcr, maar ook die konden niets bevestigen.

Ambassadeur

De Nederlandse ambassadeur in Iran heeft evenmin gehoord dat de signalen van de ALO kloppen. Wel is opnieuw bij de Iraanse autoriteiten aangedrongen op openheid in het proces.

Premier Jan Peter Balkenende heeft vorige week in Davos nog over de kwestie gesproken met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, maar ook dat leverde geen nieuws op.