DE BILT - Het blijft glad, zo waarschuwde het KNMI maandagochtend opnieuw. In het hele land met uitzondering van de kuststrook is het oppassen geblazen. In het noorden is opvriezing de oorzaak, elders is ijzel de boosdoener. Aan het eind van de ochtend verdwijnt de gladheid van het noorden uit, maar in het zuidoosten blijft het risico van uitglijden of slippen tot in de middag bestaan, aldus het weerinstituut.

De gladheid waarmee het verkeer in Nederland maandagochtend te maken kreeg, heeft op de autosnelwegen vooral tot blikschade geleid. De botsingen hadden bovendien tot gevolg dat er veel files ontstonden. De verkeersinformatiecentrale TIC meldde rond 8.45 uur 76 files met een totale lengte van 380 kilometer.

De gladheid heeft al snel files veroorzaakt. Tussen Veenendaal en Driebergen ontstonden diverse ongevallen, waardoor er rond zeven uur dertien kilometer file stond.

Ook op de A35 tussen Almelo en Enschede stond een file na een kettingbotsing. Daarbij waren zes auto's betrokken. In het oosten, midden en westen van Nederland is het glad door ijzel. Die zal zich later uitbreiden naar het zuiden.

Al met al lijkt de chaos op de snelwegen door de gladheid mee te vallen. Rond half acht waren er zo'n vijftien aanrijdingen geweest, aldus verkeersinformatiecentrale TIC. "Het valt heel erg mee", aldus een woordvoerder.

Er stonden 35 files met een totale lengte van ongeveer 150 kilometer. "Dat is meer dan op de gemiddelde maandagmorgen, maar dat komt ook omdat automobilisten rekening houden met de gladheid en wat langzamer rijden."

Volgens een woordvoerder van het verkeersinformatiecentrum TIC wordt er op de snelwegen nog steeds gestooid als dat nodig is.