ASSEN - De 28-jarige R. Kelly uit Zuidwolde, die vorig jaar werd vrijgesproken van de moord op Andrea Luten, krijgt bijna .000 euro schadevergoeding. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald. Twee weken geleden legde Kelly een schadeclaim van .000 euro neer.

De man wilde een immateriële schadevergoeding van 100.000 euro voor de periode dat hij onterecht heeft vastgezeten en de ellende die voor hem volgde na de vrijspraak. Hij wilde dat bedrag bovenop de materiële kosten, zoals de advocaatkosten (bijna 12.000 euro) en misgelopen loon (8000 euro). Van de 50.000 euro is zo'n 12.000 euro bedoeld voor advocaatkosten.

De rechtbank benadrukte vrijdag dat Kelly weliswaar een schadevergoeding moet krijgen, maar niet zo hoog als het gevraagde bedrag. Gezien het aantal dagen dat hij voorafgaand aan en tijdens het proces heeft vastgezeten, zou hij recht hebben op 10.000 euro immateriële schadevergoeding. Maar dat vond de rechtbank weer te laag.

Kelly heeft in de ogen van de rechters niet alleen onterecht vastgezeten, er is ook veel media-aandacht geweest en bovendien heeft de ex-verdachte na de vrijspraak hinder ondervonden. Zo is het huis van Kelly beklad met het woord 'moordenaar'. De man is met de dood bedreigd en moest onderduiken. Ook kan hij naar eigen zeggen niet meer terugkeren naar zijn geboortedorp.

95 euro per dag

De dagtarieven, 95 euro voor vastzitten met beperkingen en 70 euro voor vastzitten zonder beperkingen, zijn daarom door de rechtbank vermenigvuldigd met drie. Dat betekent dat Kelly 30.000 euro smartengeld krijgt, naast de vergoeding voor materiële kosten. Kelly was de vijfde verdachte in de bijna tien jaar oude moordzaak.

De 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen werd op 10 mei 1993 gewurgd. Haar levenloze lichaam werd een dag later door haar vader gevonden in de Gijsselter bossen. De dader is nooit opgepakt. Volgend weekeinde wordt in Ruinen een sobere herdenking gehouden.