NIJMEGEN - De regiopolitie Gelderland-Zuid gaat dit jaar extra controleren op het vervoer van carnavalsvierders op een praalwagen. Meerijden op een praalwagen buiten de optocht is verboden en kan een boete van 130 euro opleveren, zo waarschuwt de politie.

Volgens de politie is in het verleden oogluikend toegestaan dat feestvierders op hun praalwagen naar de optocht reden en na afloop ook op hun versierde aanhangwagen hun weg vervolgden.

Risico's

Maar de snelheid van die aanhangers en hun omvang wordt steeds groter, zodat onaanvaardbare risico's ontstaan, vindt de politie. Wie buiten de optocht op de praalwagen wordt betrapt, krijgt een boete en moet verder gaan lopen.

De politie gaat ook controleren op drankgebruik tijdens de optocht. Het komt regelmatig voor dat de bestuurder van de trekker van de praalwagen een biertje in de hand heeft. Voor deze persoon geldt echter net als voor alle andere verkeersdeelnemers dat je niet mag rijden onder invloed van alcohol. Ook mag er geen drank voorhanden zijn op de trekker, aldus de politie.

Drankgebruik

Drankgebruik is tevens een reden dat de politie extra gaat letten op carnavalsvierders die zich laten vervoeren op de praalwagen. Niet zelden rijden de versierde carnavalswagens van het ene dorp naar het andere, terwijl de feestvierders stevig drinken.

"In het verleden zijn ernstige ongelukken gebeurd met mensen die zich op of nabij praalwagens bevonden. Drankgebruik vergroot de kans op ongelukken. De politie controleert voor, tijdens en na de optocht niet om de pret te bederven, maar om het feest veilig te laten verlopen", aldus een woordvoerder.