DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met zijn onderzoek in de zaak van een 24-jarige Boxtelse vrouw die in Spanje illegaal abortus zou hebben laten plegen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag donderdag bepaald.

De vrouw eiste vorige week in een kort geding dat het OM het onderzoek staakt, omdat eerst duidelijk moet zijn of Nederland of Spanje rechtsmacht heeft.

Misdrijf

Volgens de rechter is het misdrijf waarvan de vrouw wordt verdacht zowel in Spanje als in Nederland strafbaar. Verder staat niet vast dat de psychische toestand van de Boxtelse ten tijde van de abortus als rechtvaardiging kan gelden. Daarom mag het Nederlandse OM doorgaan met onderzoeken. Over een paar maanden maakt het OM bekend of het de zaak aan de rechter voorlegt.

De 24-jarige vrouw zou op 7 november in een kliniek in Barcelona abortus hebben laten plegen. Op dat moment was ze volgens justitie zeker 26 weken zwanger. De wettelijke termijn ligt in Nederland op 24 weken. In Spanje is het 22 weken, maar als de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder gevaar loopt, kan daarop een uitzondering worden gemaakt.

De politie pakte de vrouw in november op, een dag nadat haar vriend aan de politie had verteld dat zij een zwangerschap van zeven maanden had afgebroken. Ze had haar vriend verteld dat het kind in het ziekenhuis doodgeboren was.