BARCELONA - De barre weersomstandigheden in het noorden van Spanje hebben dit weekeinde zeker zes levens geëist. Bovendien moesten zeker 4.000 Spanjaarden een nacht in de auto doorbrengen, omdat ze werden verrast door sneeuwstormen.

In grote delen van het noorden en oosten van Spanje zijn zondag temperaturen van acht graden onder nul gemeten. Zelfs op het Baleareneiland Mallorca viel sneeuw.

Catalonië werd dit weekeinde geconfronteerd met de zwaarste sneeuwval in vijftien jaar tijd. Door ongelukken op de ondergesneeuwde wegen kwamen zes mensen om het leven. De Spaanse krant El Pais meldde zondag dat ongeveer dertig wegen in het land door de sneeuwval geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten.

Brandweer en leger werden in Catalonië ingezet om ongeveer tweehonderd mensen te bevrijden die met de auto vast zaten in de sneeuw in de tunnel van Bruc.

In Barcelona moesten de mensen het urenlang zonder stroom doen, doordat tijdens een sneeuwstorm een hoogspanningskabel was geknapt. Omdat de lantarenpalen en verkeerslichten het niet meer deden, raakte het verkeer volledig ontregeld.

Ook elders in Europa veroorzaakte het winterse weer overlast. De Duitse politie registreerde in het midden van het land tientallen ongevallen op de spekgladde wegen. In Nedersaksen kwam een man om het leven toen hij tegen een boom reed.

Op het Franse eiland Corsica moesten zondag legerhelikopters de stroomvoorziening helpen herstellen, nadat die door zware sneeuwval was ontregeld. Zeker 12.000 huishoudens zaten sinds zaterdag zonder stroom. Een aantal dorpen is afgesloten van de buitenwereld. De inwoners van die dorpen zijn door de gevechtshelikopters bevoorraad.

/NIEUWSEuropa grotendeels in de greep van kou