VENLO - Een zeer grote brand heeft woensdagavond en de daaropvolgende nacht een opslaghal van het bedrijf Geodis Vitesse in het Venlose stadsdeel Blerick in vlammen doen opgaan. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo vermoedt dat de brand is aangestoken.

De hal van het bedrijf moet als verloren worden beschouwd. Volgens de brandweer gaat het om een miljoenenschade. In de loods waren printers en computers opgeslagen.

Rond 17.15 uur woensdagavond brak een relatief kleine brand uit, die de brandweer om 19.00 uur onder controle meende te hebben. Door smeulend karton laaide het vuur rond 21.30 uur weer op, waarop enkele uren later de vlammen metershoog uit het dak sloegen.

Nablussen

De brandweer gaf rond 4.45 uur brand meester, maar is naar verwachting nog uren bezig met het nablussen van het vuur. Rond 3.45 uur richtte de brandweer een regionaal commando centrum (RCC) in Venlo in, toen bleek dat roetdeeltjes waren neergekomen in de noordelijker gelegen dorpen Lomm, Velden en Grubbenvorst.

De hulpdiensten gaan de bewoners donderdagochtend attenderen op deze roetdeeltjes. Dan wordt een telefoonnummer en een website bekend gemaakt waar mensen voor informatie terecht kunnen. Uit metingen is gebleken dat er geen gevaarlijke concentraties van stoffen in de lucht zijn terecht gekomen. Wel is de stank ruikbaar in de verre omgeving.

Groenten

De brandweer adviseert mensen om groenten uit de tuin eerst goed af te spoelen alvorens die te eten. Op 6 juni vorig jaar brak in diezelfde loods ook een grote brand uit. Burgemeester Bruls vindt dat "meer dan toeval".

Bij de brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Grote brand Blerick