LONDEN - De oorlog in Irak heeft al meer dan een miljoen Irakezen het leven gekost. Een vijfde van de Iraakse huishoudens verloor minstens een familielid in de periode tussen de invasie in maart 2003 en augustus 2007.

Dat blijkt uit berekeningen die woensdag in Londen zijn bekendgemaakt door twee onderzoeksbureau's, Opinion Research Business en het Independent Institute for Administration and Civil Society Studies.

De cijfers zijn gebaseerd op de ondervraging van ruim 2000 Iraki's. In de Iraakse hoofdstad Bagdad verloor 40 procent van de huishoudens een familielid.

Geweld

Eerder deze maand bleek uit een uitgebreide studie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat van maart 2003 tot juni 2006 in Irak per dag gemiddeld 120 mensen zijn omgekomen door geweld.

Meer dan de helft van de naar schatting 151.000 doden in die periode viel in de hoofdstad Bagdad.

Onderzoek

De WHO verrichtte het onderzoek in samenwerking met de Iraakse autoriteiten. Ruim 9000 huishoudens verspreid over heel Irak werden ondervraagd.

Daarmee is het WHO-rapport veel uitgebreider dan eerdere studies naar het dodental in Irak. Volgens de onderzoekers is 151.000 echter een schatting en geen exact getal. Het werkelijke dodental kan volgens hen variëren van 104.000 tot 223.000.

Hussein

Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in het gezaghebbende Britse medisch vakblad The Lancet, sprak in oktober 2006 van wel 650.000 Iraakse doden sinds de val van Saddam Hussein.

De particuliere organisatie Iraq Body Count daarentegen gaat uit van minder dan 50.000 doden tot juni 2006, gebaseerd op alleen doden die door media zijn gemeld en door andere bronnen zijn bevestigd, zoals Iraakse statistieken.

Analisten hebben kritiek op de officiële Iraakse cijfers omdat sterfgevallen buiten de hoofdstad Bagdad vaak niet worden geregistreerd.