USS ABRAHAM LINCOLN - De Amerikaanse president Bush heeft donderdag verklaard dat de "grote gevechtsoperaties in Irak zijn beëindigd". Zonder te zeggen dat de oorlog in Irak ook echt afgelopen is, noemde hij aan boord van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln de campagne een overwinning voor de coalitie.

Bekijk hier de video

"In de strijd om Irak, hebben de Verenigde Staten en onze bondgenoten gewonnen en nu is de coalitie bezig met het veiligstellen en opbouwen van dat land", zei het zichtbaar ontroerde staatshoofd ten overstaan van 2000 zeelieden. Hij wilde de oorlog echter, zoals adviseurs al van tevoren hadden gezegd, niet formeel beëindigen.

Volgens internationaal recht zou dat namelijk betekenen dat Iraakse krijgsgevangenen vrijgelaten moeten worden. Ook mogen de Amerikanen dan niet langer Saddam Hussein proberen te doden. Volgens Bush is de klus in Irak verre van voltooid.

'Lastig werk'

"We hebben lastig werk voor de boeg. De overgang van een dictatuur naar democratie zal tijd kosten, maar is de moeite waard. De geallieerden zullen blijven tot ons werk is beëindigd", verklaarde de president.

Hij doelde daarbij onder meer op het opsporen van leden van het regime van Saddam Hussein en de zoektocht naar massavernietigingswapens die nog steeds niet zijn aangetroffen maar wel de opmaat naar de oorlog vormden. Bush probeerde opnieuw, zonder bewijzen te leveren, Saddam Hussein te koppelen aan het internationaal terrorisme.

"De oorlog in Irak is één overwinning in de strijd tegen het terrorisme die begon op 11 september 2001", aldus Bush. "De bevrijding van Irak is een cruciale stap in de campagne tegen terreur. We hebben een bondgenoot van al-Qaeda verdreven, fondsen voor terroristen afgesneden en geen terreurnetwerk zal massavernietigingswapens krijgen van het Iraakse regime want het Iraakse regime is niet meer".

Hij bedankte in zijn live uitgezonden toespraak de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Polen omdat ze de "ontberingen van de oorlog hebben gedeeld".

De president prees ook de kracht en precisie van de huidige militaire technologie die een regime op de knieën kan dwingen zonder dat daarvoor een heel land verwoest hoeft te worden. "Nu hebben we de macht een natie te bevrijden door het regime te breken."