DEN HAAG - De stroom klachten vanuit Suriname over de zogenoemde 100 procentscontroles op Schiphol is opgedroogd. Het afgelopen half jaar zijn er geen klachten van Surinamers meer binnengekomen.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dat van zijn ambtgenoot in Paramaribo gehoord, zei hij woensdag tijdens een Kameroverleg over Suriname.

Overigens is de stroom met bolletjesslikkers uit Suriname niet voorbij. Wekelijks worden op de luchthaven gemiddeld twintig drugskoeriers aangehouden. Om deze reden worden de grondige drugscontroles op alle passagiers nog niet stopgezet, aldus Verhagen.

Volgens hem zijn de klachten voorbij, omdat door de komst van een scanapparaat minder fysiek contact nodig is om te controleren. Aan Surinaamse kant bestond jarenlang grote irritatie over de controles.

Belangen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de individuele belangen in Suriname van Nederlanders van Surinaamse afkomst. Paramaribo wil al sinds 2005 af van de zogeheten Toescheidingsovereenkomst (TO) met Nederland waarin onder meer hun rechten en plichten zijn geregeld.

Het gaat onder meer om de regels voor toelating tot Suriname, de nationaliteit, de vestiging en grondeigendom.

Overeenkomst

Nederland wil eerst dat de aanspraken voor deze groep mensen gegarandeerd zijn voordat de overeenkomst wordt beëindigd. Maar sinds 2005 is er geen ambtelijk overleg meer over geweest. Vooral CDA en de SP willen af van deze patstelling.

Verhagen is bereid het overleg aan te zwengelen, maar wijst erop dat dit met tact moet gebeuren. Hij vreest dat Suriname anders eenzijdig het TO opzegt met alle ongewenste gevolgen van dien voor de betrokkenen. Verhagen weet niet waarom Suriname van de overeenkomst af wil.

Band

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat de relatie tussen Nederland en Suriname zich steeds meer ontwikkelt tot een zakelijke en betrokken band.

Den Haag en Paramaribo hebben in 2005 afgesproken de brede ontwikkelingsrelatie binnen vijf jaar af te bouwen. Dit gebeurt echter trager dan verwacht, onder meer doordat de resterende Verdragsmiddelen van 190 miljoen euro nog niet zijn besteed in Suriname.

Vervolg

Als vervolg op deze middelen is een Twinningsfaciliteit Nederland-Suriname in het leven geroepen voor particuliere organisaties.

Tussen 2008 en 2012 trekt Koenders elk jaar 2 miljoen euro uit voor de bevordering van taal, cultuur, onderwijs, zorg en sport. Organisaties kunnen subsidies aanvragen.