DELFT - Twee jaar geleden finishte de Nederlandse zonnewagen Nuna als eerste in de Solar World Challenge. Studenten uit Delft en Rotterdam doen vanaf 19 oktober een nieuwe poging om als beste uit de bus te komen bij de wedstrijd voor auto's op zonne-energie in Australië. Vier middelbare scholieren maken dit keer kans om het avontuur bij te wonen, liet het Nuon Solar Team vrijdag weten.

De organisatie wil met een prijsvraag een junior team selecteren. Middelbare scholen die mee willen doen, moeten een groep van vier leerlingen een duurzame energievoorziening laten ontwikkelen voor een fictieve gemeenschap in de woestijn van Australië.

"Met deze opdracht willen we de interesse van jongeren in duurzaamheid, technologie en wetenschap vergroten en jongeren stimuleren om zich actief in te zetten voor een schone toekomst", zei K. Koster, een van de teamleden.

Finaledag

De wedstrijd is bedoeld voor klas 3 tot en met 5 van havo/vwo. De jury selecteert tien scholen voor een speciale finaledag in augustus, waar de teamgeest wordt getest. Naar aanleiding daarvan wordt de winnaar gekozen.

De World Solar Challenge begint in Darwin en eindigt 3010 kilometer verderop in Adelaide. Alleen auto's die op zonne-energie rijden mogen meedoen aan de wedstrijd. Het Nuon Solar Team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voormalig astronaut Wubbo Ockels is wederom adviseur van de deelnemers. Extreem zwaarThe World Solar Challenge wordt sinds 1987 elke twee tot drie jaar gehouden. De omstandigheden waaronder de teams het parcours via gewone openbare wegen zo snel mogelijk moeten afleggen, zijn extreem zwaar. De temperatuur in de auto, die plaats biedt aan een persoon, kan oplopen tot wel 50 graden Celcius.

De Nederlanders, die in 2001 voor het eerst meededen, nemen het op tegen teams uit onder meer Amerika, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en Australië.