BERLIJN/MADRID/TOKIO - De 1 mei-vieringen op de Dag van de Arbeid zijn in Duitsland overschaduwd door rellen in Berlijn en Hamburg. In Zuid-Afrika zorgde een busongeval voor een domper. In de plaats Bethlehem in het midden van het land stortte een bus met negentig inzittenden, onder wie een groot aantal vakbondsleden, van een dam. Het voertuig verdween volledig onder water.

De slachtoffers waren lid van de grootste Zuid-Afrikaanse vakbond Cosatu, die op weg waren naar een manifestatie voor de Dag van de Arbeid. Donderdagmiddag waren ongeveer 65 lichamen uit het wrak gehaald. De politie denkt dat slechts tien mensen het ongeval hebben overleefd.

Opgepakt

In Berlijn en Hamburg liepen 1 mei-betogingen in de nacht van donderdag op vrijdag uit de hand. In beide steden werden in totaal bijna tweehonderd actievoerders opgepakt.

In Berlijn was het inmiddels het zeventiende achtereenvolgende jaar dat de Dag van de Arbeid met gewelddadigheden begon. In de wijk Prenzlauer Berg gooiden de demonstranten winkelruiten in, duwden auto's omver en wierpen voorwerpen naar de politie. Tegen de ochtend hadden de rellen zich tot in het oosten van de stad verspreid. Ongeveer 2500 politiemensen werden onder meer met traangas en wapenstok ingezet. Bij schermutselingen met de betogers raakten 29 agenten gewond.

Fluiten

In Hamburg raakten politie en actievoerders met elkaar slaags op de Reeperbahn. Daardoor raakte een persoon gewond. De Duitse vakorganisatie DGB greep de 1 mei-viering aan om de sociaal-democratische bondskanselier Schröder uit te fluiten. De werknemers maakten tijdens een toespraak van de regeringsleider in Neu-Anspach (deelstaat Hessen) duidelijk niets voor diens hervormingsplannen te voelen. Vakbondsleiders benadrukten donderdag dat ze niet akkoord gaan met de voorgestelde verminderingen van de sociale voorzieningen, zoals de pensioenregelingen, die de bondskanselier wil doorvoeren om de kwakkelende economie er bovenop te helpen.

In Madrid werd voortijdig een punt achter de 1 mei-viering gezet, nadat een vakbondsleider gewond was geraakt door een knuppel van een oud-medewerker van een failliet telecombedrijf. De man verweet vakbondsleider José Mariá Fidalgo dat de bonden te weinig hadden gedaan voor het personeel van het telecombedrijf.

Recht op werk

In Tokio en Moskou eisten de betogers van hun regeringen recht op werk en in Frankrijk ageerden in een aantal steden in totaal honderdduizenden mensen tegen de plannen van premier Raffarin voor onder meer langere werktijden.

In Londen en andere Britse steden gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de globalisering en de militaire aanwezigheid van Amerikanen en Britten in Irak.

Autoritair

In Venezuela hielden de vakbond CTV en de verzamelde oppositiebeweging Democratische Coördinatie een betoging in hoofdstad Caracas. De deelnemers uitten hun woede over de stijgende werkloosheid en het eigengereide en autoritaire optreden van president Hugo Chávez. Een aanhanger van de president zou op een plein in Caracas een deelnemer aan de betoging hebben doodgeschoten. Bij de rellen die daarop volgden, gebruikten de politie en nationale garde traangas en rubberen kogels tegen de tegenstanders van Chávez.

Samen

Op Cyprus vierden de ongeveer 4500 leden van Turkse en Griekse vakbonden samen de Dag van de Arbeid. Negen dagen na de opening van de Turks-Cypriotische grens sprak de voorzitter van de Grieks-Cypriotische vakbond van een historische dag dat de arbeiders voor het eerst sinds 45 jaar samen 1 mei vieren. Een woordvoerder van een Turks-Cypriotische vakbond riep iedereen op samen te werken voor vrede en voorspoed en de hereniging van Cyprus.