KABUL - De Meshrano Jirga, het Afghaanse hogerhuis of Huis der Eerbiedwaardigen, heeft ingestemd met het doodvonnis dat een rechtbank in de provincie Balkh wegens godslastering uitsprak tegen een 23-jarige student journalistiek, Perwiz Kambakhsh.

Dit heeft de persdienst van het Afghaanse parlement woensdag laten weten.

De Meshrano Jirga toonde zich in een verklaring ook kritisch over de internationale druk in deze zaak.

De Nederlandse minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) was afgelopen donderdag onder de buitenlanders die hun zorg over de rechtsgang in deze zaak hebben betuigd.

Instemming

De instemming van het hogerhuis betekent geen defenitief vonnis. De uitspraak is tot dusverre slechts in een lagere rechtbank in Balkh gedaan en moet nog naar een hoger gerechtshof en eventueel nog ondertekend worden door president Hamid Karzai.

Afgelopen week werd bekend dat de eind oktober opgepakte Perwiz Kambakhsh ter dood was veroordeeld. Hij werkte als journalist in opleiding in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif bij de plaatselijke krant Jahan-e-Maw (De Nieuwe Wereld).

Blasfemie

Hij zou blasfemie hebben gepleegd, de islam hebben beledigd en de Koran verkeerd hebben geïnterpreteerd. Zijn familie heeft geklaagd dat het proces achter gesloten deuren was en dat Kambakhsh geen advocaat had.