DEN HAAG - De 'mogelijke film' van Geert Wilders over de Koran heeft het debat over de integratie van minderheden aangewakkerd. Dat concludeert minister Ella Vogelaar van Integratie. Zij geeft moslims in Nederland een compliment voor de manier waarop ze met de kwestie omgaan.

"Er gebeurt iets bijzonders", aldus Vogelaar dinsdag. Volgens haar hebben moslims in Nederland lang gewacht om stelling te nemen over de Nederlandse samenleving.

Statement

"De mogelijke film leidt er in ieder geval toe dat mensen uit de islamitische gemeenschap opstaan en een duidelijk statement geven."

Vogelaar zegt blij te zijn met het standpunt dat moslims in Nederland tot nu toe hebben ingenomen. Zo heeft het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) aangekondigd de deuren van alle Marokkaanse moskeeën voor iedereen wagenwijd open te zetten op de dag dat de Koranfilm van Wilders uitkomt.

Sancties

De PvdA-bewindsvrouw waardeert dat de LBM geweld als reactie op de film afzweert en dat de organisatie Arabische landen oproept om geen sancties tegen Nederland te nemen.

Vogelaar stelt dat Wilders "het recht heeft om een film te maken die kritiek uitoefent op welke godsdienst dan ook", maar dat hij vooral angst oproept.