UTRECHT - De 22-jarige Utrechter J.A. heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht twintig jaar celstraf tegen zich horen eisen. A. zou op 20 april vorig jaar na een ruzie over een pakje sigaretten een vrouw hebben doodgeschoten en een man zwaar hebben verwond.

Tegen de 19-jarige F.A., vriend en plaatsgenoot van J.A., eiste de officier van justitie twaalf jaar celstraf. F.A. zou de schutter onder meer aan een vuurwapen hebben geholpen. Het tweetal was op de bewuste avond uit in de Utrechtse discotheek 151.

Daar kregen zij ruzie met een groepje andere aanwezigen. Het liep uit op een handgemeen, waarna de portiers de twee verdachten uit de disco zouden hebben gezet. Toen het andere groepje anderhalf uur later het pand verliet, werd er van dichtbij op twee van hen geschoten.

Sandra Drachter

De 29-jarige Sandra Drachter uit Zeist overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. Haar metgezel liep door de schoten een dwarslaesie op. De verdachten ontkennen en beriepen zich donderdag op hun zwijgrecht. Hun advocaten stelden dat de verschillende getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn. Zij vroegen om vrijspraak.

Volgens de officier is de precieze toedracht bij de Marokkaanse gemeenschap in de Utrechtse wijk Lombok bekend, maar weigert die openheid van zaken te geven. De rechtbank doet uitspraak op 15 mei.