AMSTERDAM - Erotiek in horecagelegenheden in Amsterdam, zoals paaldansen en strippen, is niet gewenst. Dat zei voorzitter A. van der Stoel van het stadsdeel Amsterdam Centrum donderdag bij een toelichting op nieuwe horecaregels voor de binnenstad.

"Seksualisering in horecagelegenheden draagt niet bij aan de aantrekkelijkheid van Amsterdam", aldus Van der Stoel. Volgens haar is erotiek alleen toegestaan als dat van tevoren in een bestemmingsplan is opgenomen.

Momenteel geldt dit alleen voor de Wallen. Buiten dat gebied zijn zinnenprikkelende handelingen in horecagelegenheden taboe. Het stadsdeel veroorzaakte eerder een golf van verontwaardiging door het paaldansen in cafés te verbieden. Amsterdam Centrum komt binnenkort met een notitie over erotiek in bars, clubs en cafés.

Donderdag presenteerde het stadsdeel voorstellen om de regels voor de Amsterdamse horeca te vernieuwen. Zo wil Amsterdam Centrum dat horecaondernemers voortaan hun eigen openingstijden mogen kiezen en dat terrassen het hele jaar open mogen blijven. Dit gaat gepaard met strenge regels en een strikt handhavingsbeleid.

Horeca

De horeca is een belangrijke economische pijler in de hoofdstad. Er zijn ruim 1800 horecagelegenheden in Amsterdam, die 12.500 mensen werk verschaffen. Dit is bijna 14 procent van alle werkzame personen in de hoofdstad. De recreatieve bestedingen worden op ruim miljard euro per jaar geschat.