OTTAWA - Canada heeft maandag gedreigd zijn 2500 militairen begin volgend jaar terug te trekken uit Afghanistan.

Alleen als het NAVO-bondgenootschap de ISAF-missie versterkt, blijft Canada ook na februari 2009 nog in het gewelddadige zuiden van het land, liet premier Stephen Harper weten.

Harper eist dat andere NAVO-landen duizend extra militairen naar de stad Kandahar sturen. Die moeten worden aangevuld met helikopters en radiografisch bestuurbare verkenningsvliegtuigen. "We geloven dat dit essentieel is voor ons succes", aldus de premier op een persconferentie.

Gevoelig

De missie van de Canadese militairen, die moeten zorgen voor stabiliteit en wederopbouw in Kandahar, ligt erg gevoelig in Canada. In Afghanistan zijn de laatste zes jaar 78 Canadese militairen gesneuveld. Ook kwam een diplomaat om. Het parlement moet uiteindelijk nog instemmen met het besluit.

Canada is gefrustreerd omdat de meeste NAVO-landen er niet aan denken om grote aantallen militairen naar het opstandige zuiden van Afghanistan te sturen. Daar zijn naast de Nederlanders vooral Britten, Australiërs en Amerikanen actief.

De Verenigde Staten besloten twee weken geleden wel om ruim drieduizend extra militairen naar het land te sturen. Zij gaan evenwel niet naar Kandahar, maar naar het naburige Helmand om de Britten er te versterken.

Nederland

Ook Nederland, dat zijn missie in het ten noorden van Kandahar gelegen Uruzgan heeft verlengd tot 2010, liep vorig jaar tegen de weinig welwillende houding van NAVO-partners aan. Uiteindelijk boden Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Tsjechië hulp aan. Nederland heeft 1650 militairen gelegerd in Afghanistan.